[...] Bv- 88 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Nazwa białko serwatkowe wywodzi się z serowarstwa. Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji serów i zawartość białka w niej najczęściej wynosi około 13 g. Jednak w wyniku pewnych procesów udaje się z serwatki uzyskać znacznie większe wartości białek. W związku z tym, że [...]
[...] na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Do wyprodukowania litra oleju potrzeba do 3 kg tej rośliny. Olej rzepakowy nie cieszy się tak dobrą opinią, na [...]
[...] w 100g jest prawie 80% RDI witaminy C, a przecież często jemy jeszcze inne owoce i warzywa zawierające witaminę C). Również żurawina jest warta wspomnienia, ze względu na zawartość witaminy C, ale też właściwości zapobiegające i pomagające leczyć infekcje bakteryjne układu moczowego. Poza tym, w zasadzie podawanie owoców jako głównego i [...]
[...] ilości nie mające wpływu na zdrowie człowieka. Obecnie dostępny w sprzedaży olej rzepakowy jest uzyskiwany z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska (nawet poniżej 2%). To samo rafinacja - rafinacja DODATKOWO USZLACHETNIA! To nie szkoda dla oleju a POZYTYW, dzięki rafinacji [...]
mysle ze rozwieje wszystkie watki milej lektorki: Składniki zielonej herbaty Podstawowymi składnikami zielonej herbaty są garbniki (polifenole) kofeina oraz olejki eteryczne. Ponadto zielone listki zawierają niewielkie ilości witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Proporcjonalny udział wszystkich tych związków decyduje o [...]
[...] Witaminy bardzo fajne jest ich 60 (tabletek) po 2 dziennie, zawierają witaminy, minerały i antyoksydanty z zielonej herbaty i pestek winogron. Co przykuło moja uwagę to duża zawartość witaminy C -250% Dz i witaminy E - 500% Dz (dziennego zapotrzebowania) oczywiście w 2 tabletkach. Tabletki mocno pachną ziołami, koloru brązowego. Smak, nie znam po [...]
Syntetyczne witaminy "To strata pieniędzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, faszerujących się preparatami witaminowymi. Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wchłania się ona do [...]
[...] kreatyny/innych zawartej w preparacie. Dodatkowo - Lg2 nie powinno powodować retencji wody pod skora a głownie w mięśniach. Prawdopodobnie powinien on zmniejszyć zawartość wody na zewnątrz komórek (czyli podskórnie), dzięki osmolitom, które zostaną wchłonięte przez komórki, pociągając za sobą wodę. Komentarze konsumentów: 1. Bardzo [...]
AWOKADO Tak rzadko widziałem w rozpiskach diet forumowiczów ten owoc, a tak jest doskonały, że postanowiłem zaprezentować jego walory już dziś :) Zainspirowała mnie do tego przepiękna pestka wyciągnięta ze świeżo rozkrojonego, idealnie dojrzałego awokado (niżej zdjęcie). Kilka słów o AWOKADO: Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie [...]
[...] wapnia) i witamin. Jest pomocne w leczeniu schorzeń układu krążenia a także redukuje nieprawidłowości metabolizmu. Najzdrowsze jest mleko chude ze względu na niską zawartość tłuszczu zwierzęcego, ale to powoduje ze jest tez w nim mniej witamin A, D i E. Obniża ciśnienie krwi i redukuje cholesterol. Obróbka termiczna mleka ma niewielki [...]
[...] Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
[...] się być dużo lepszy. Oczekiwania bardzo duże - po pierwsze: wiele nowatorskich technologii, po drugie: potężna ilość produktu. ---------- SPOSÓB UŻYCIA: 1 porcję (65g) - zawartość saszetki rozpuścić w 350 ml wody. Spożywać 2 razy dziennie między posiłkami i przed treningiem. Dog Face: DT (HST): 2,5 porcji: 0,5 porcji po przebudzeniu, 1 porcja [...]
[...] na rowerze) aktywnosci fizycznej. Badacze określili również przed i po badaniu poziom glutationu w limfocytach, 30-sekundową wydajnosc podczas jazdy na rowerze i procentową zawartość tkanki tłuszczowej. Pod koniec tych trzech miesiecy okazało się, że grupa serwatki jest lepsza od grupy kazeinowej w następujących kategoriach. 1 kolumna to wyniki [...]
[...] z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni [...]
[...] Index Index glycemic (GI) miary tylko wzrost krwi cukier wydobył przez różne jedzenia i napoje. To nie jest jak wykładnik czynników jak pożywna gęstość albo witamina albo zawartość światłowodu. GI może pomóc tobie, jeśli chcesz uniknąć kolca w cukrze krwi i insulinie. Jeśli miary jak dużo jedzenie oddziałuje na twój cukier krwi. # Glycerin [...]
[...] Index Index glycemic (GI) miary tylko wzrost krwi cukier wydobył przez różne jedzenia i napoje. To nie jest jak wykładnik czynników jak pożywna gęstość albo witamina albo zawartość światłowodu. GI może pomóc tobie, jeśli chcesz uniknąć kolca w cukrze krwi i insulinie. Jeśli miary jak dużo jedzenie oddziałuje na twój cukier krwi. # Glycerin [...]
[...] z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni [...]
[...] zestaw witamin, które mogą uzupełniać niewielkie niedobory, występują- ce zwłaszcza w okresie wiosennym u dzieci, młodzieży i osób w wieku podeszłym, z drugiej strony - duża zawartość soli mineralnych, a wśród nich różnych pierwiastków śladowych, które są niezbędnymi składnikami enzymów i hormonów ustrojowych uczestniczących w procesach przemiany [...]